Cara Nak Buat Petai Jeruk Tahan Lama
14 Sep Tidak dinafikan ulam-ulaman kampung sememangnya sedap dan memiliki khasiat yang bagus untuk kesihatan dalaman tubuh manusia. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar.
Mula-mula rendam petai dengan air panas dan garam.
. Panaskan minyak agak-agak macam nak goreng ikan. Contohnya buat gulai lemak sambal kering atau basah atau macam-macam lagi semuanya sedaplah. Satu lagi cara simpan petai ni katanya boleh buat petai jadi gemuk dan crunchy.
Goreng Jeruk Mandai yang dah potong nipis sampai garing. Siapangkat hidangkan dengan nasi. Ibnatie -Aziza Mat Roff.
Cara Buat Jeruk MAMAN Kena Pilih Berdaun LIMA Simpan Dalam Peti TAHAN LAMA. Baca Artikel Menarik Lain Di Sini. Segera alihkan petai didalam bekas lain.
Selepas itu bolehlah tapis. Mula-mula potong petai agar mudah untuk direbus. Pastikan petai yang segar muda biji besar-besar untuk kepuasan berganda.
Dah nampk kulit petai bertukar warna nak kekelabu macam dalam gambar angkat dan toskan airnya. Masukkan ke dalam bekas tertutup. Mula-mula letakkan petai dalam satu bekas berisi air.
Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Biarkan selama 10-15 minit. Meh Nina share cara buat cili jeruk yang betul.
Terkadang harga petai bisa melambung tinggi. Jadi sempena musim petai ni apa kata anda cuba hasilkan. Korang tau tak yamg betul nya ianya tak perlu pun air.
Ibnatie -Aziza Mat Roff. Mudah Je Nak Buat Dorayaki Comel. Buat penggemar PETAI cara ini terbaik dan membantu untuk petai tahan lama dan kekal segar.
2 sudu teh garam. Lain orang lain sikit caranya ye. Simpan Dalam Bekas Berisi Air.
Mata petai pula potong 123 untuk setiap keping. Selain sebagai lalapan petai juga bisa dicampur dengan bahan makanan lainnya untuk menambah kelezatan berbagai masakan lho. Ada orang kalau dah minat ulaman seperti petai ni memang tak kira makan dengan apa pun akan suka.
Cara mudah untuk membuat Petai Jeruk yang sedap dan rangup secara homemade. Petai Jeruk Buat Sendiri Sudah hampir 12 tahun kahwin biasa mak mentua yang buatkan petai jeruk tinggal nak makan saja. 3 ulas cili api merah.
Buat Sendiri Cili Padi Jeruk. Bagi anda yang suka makan petai tapi tak suka petai jeruk ada cara untuk menyimpan ulam ini supaya tak kecut kekal rangup dan tahan lamaPetua perkongsian Mak Frida ni antara yang mudah. Petai jeruk antara ulam yang sedap dan merupakan satu makanan yang agak mahal kalau mahu beli diluar.
Cara Membuat Petai Jeruk Jeruk Petai. CARA BUAT JERUK PETAI SEDAP RANGGUP TAHAN LAMA. Cara Buat Jeruk Petai Sedap Ranggup Tahan Lama.
Boleh simpan dengan kulit sekali atau kopek dulu. Cuma cara ni kena rajin sikit sebab airnya perlu ditukar setiap 2 kali seminggu. Sayangnya harga petai yang cukup fluktuatif membuat banyak masyarakat mengeluh.
Saya lebih gemar kalau dijerukkan bersama kulit tetapi kena buang tulang kiri dan kanan dia. Manfaat Petai untuk Kesehatan Atasi Anemia hingga Cegah Stroke. Maksudnya cili nya lebih tahan lama tak berkulat dan kekal rangup walau berminggu malah berbulan.
Rendam Air Kapur Baru Tahan Lama Dan Ranggup. Mata petai pula potong 123 untuk setiap keping. CARA BUAT JERUK PETAI SEDAP RANGGUP TAHAN LAMA.
Cara untuk membuat Petai Jeruk. Jom pakat borong dan simpan petaiMaklumlah petai memang antara ulam yang menjadi kegemaran ramai. 14092021 Posted by Rumah IBS dot com.
Assalamualaikum cara buat jeruk ni simple je tapi menjadi untuk yang baru nak cuba. Namun ianya bermusim dan tidak sentiasa ada. Tambah air dalam periuk dan buka api.
30 Resipi Mee Kuey Teow Bihun Pasta. Sesuai sangat buat di musim petai seperti sekarang ni. CARA BUAT JERUK PETAI SEDAP RANGGUP TAHAN LAMA.
Keringkan dengan tisu atau kain kering. Info Lebih Menarik Lagi DI SINI. Bila nampak Jeruk tu garingmasukkan bawang besar mayangcili padi cili hijau pitong ikan bilis yang dah goreng tadi.
Korang tahu tak cara bikin cili jeruk yang betul. Memang lagi banyak petai lagi leceh nak proses tapi bak kata pepatah dulu-dulu susah dahulu senang lenang kemudian. Goreng ikan bilis sampai garingAngkat.
Sediakan mangkuk dan masukkan garam kasar cuka dan air suam. Tapi terfikir tak macam mana nak buat petai jeruk supaya kekal rangup walau lama disimpan. Masukkan petai dan rebus sehingga kulit petai bertukar warna.
Ni cara buat petai jeruk style mak jana. PETAI JERUK BY MEBAHAN-BAHAN Petai yang telah. Kalau jumpa petai selalu risau nak beli banyak-banyak sebab dibiar.
Kalau beli harganya boleh tahan mahal. Resipi mantap ni Nina dapat dari Dapur Kak Jee. Cara ini untuk bagi ulat dalam petai keluar.
Mak Ajar Buat Jeruk Petai Senang Je Rupanya Jumpa Orang Jual Petai Murah Rm30 Seikat Jeruk Resep Belajar
Resep Urap Sayur Versi Kelapa Yg Dimasak Oleh Iien Soegie Recipe Resep Masakan Resep Sayuran Makanan
No comments for "Cara Nak Buat Petai Jeruk Tahan Lama"
Post a Comment